Resa till nya destinationer

De flesta vet om att svenskar, och även folk från andra nationaliteter, under de senaste decennierna har haft ett antal favoritdestinationer. Men är det på väg att förändras?

Från Spanien till Rumänien

Ja, det är allmänt känt att resor till Spanien och liknande varit de resmål dit svenskarna gärna åkt. Men trots att sol, bad och fina hotell fortfarande lockar många resenärer, finns det minst lika många som har tröttnat på de klassiska destinationerna.

Thailand kommer fortfarande att vara ett oerhört populärt resmål, men kan det sakta men säkert bytas ut? Många tror det. Bland annat eftersom svenskar och flera andra nationaliteter i framförallt väst vill resa på andra sätt.

De vita stränderna och femstjärniga hotellen byts ut mot städer och motell. Det beror på att istället för lyx och en ”skön semester” vill de nya typerna av resenärer se sig mer omkring. Man vill uppleva det lokalbefolkningen gör på en daglig basis, och på det sättet få otroliga upplevelser.

Hur reser man på det nya sättet?

De som väljer att resa på det nya sättet är både gamla och unga. I Sverige har till exempel fler och fler, oavsett ålder eller andra faktorer, insett att det går att se sina resmål från nya perspektiv på det här sättet. Faktum är till och med att en del väljer att resa till de redan populära länderna, men till andra städer och ställen. Istället för att åka till Benidorm och sola kan man se på teater i Bilbao och äta pintxos.

Men det finns också viktiga skillnader i resesättet. Att flyga är fortfarande oerhört populärt, men resorna blir allt oftare uppdelade istället. Hur fungerar det rent konkret? Säg att någon blir sugen på en resa till Spanien, men inte en sol- och badresa. Då kanske de väljer att flyga ner, troligtvis till Madrid, Barcelona eller någon annan större flygplats. Där kan man spendera första natten, kanske äta lite tapas.

Därefter börjar dock det unika i resandet. Många väljer under dag två att hyra en bil. På det sättet får man ännu mer frihet över vad man kan göra och se. Efter det kan man göra upp sin resplan. Till exempel åka runt i olika städer och platser under några dagar i taget, för att på så vis få se mängder av ställen under en och samma resa.

Rekommenderade artiklar