Resa på klimatsmart sätt

Många inser att klimatet inte kommer klara av de påfrestningar som mänskligheten utsätter det för. Samtidigt vill många fortfarande kunna resa. Hur löser man det på ett smidigt sätt?

Resa med klimatet i åtanke

Att sluta resa vore troligtvis det allra bästa för den som vill att klimatet och jorden ska behöva ta mindre stryk. Men att helt och hållet lägga ner sitt resande är inget som många är beredda på att göra – även om en del kan tänka sig det.

Men det här innebär samtidigt att folk måste hitta nya sätt att resa på. Vad är det bästa sättet att resa klimatsmart? Det är något som inte alla är överens om. En del tror att det gäller att helt och hållet lägga ner flygandet. Men är det verkligen så? Att sluta flyga till Spanien men istället bila många mil i norra Sverige kommer inte nödvändigtvis ge en boost till klimatet, då biltrafiken är bland de största miljöbovarna.

Att försöka åka med kollektivtrafik och tåg är dock ett alternativ. För den som enbart vill resa i Sverige eller Europa är det här dessutom fullt möjligt. Då behövs egentligen inte flyg eller bil under alla gånger som man väljer att resa.

Det går att tåga ner allt lättare, ju fler avgångar ut på kontinenten som SJ väljer att öppna. Men att tågluffa ner till Frankrike från till exempel Stockholm är inte alltid smidigt. Då kan man välja att dela upp resan. Flyg till reslandet och flyg även hem. Men väl på plats håller man sig till kollektivtrafiken. Till exempel kan Spanien erbjuda såväl bussar som tåg på en minst lika hög nivå som i Sverige, om inte högre.

Rekommenderade artiklar